Behang door de decennia heen – Brewster Home

Iedereen die een oud huis heeft opgeknapt, weet dat als je lagen behang of vloerbedekking eraf haalt, je naar een ander tijdperk wordt getransporteerd. Het hardhout dat verstopt zit onder dat jaren 70 linoleum of het verouderde jaren 50 behang laten ons een kijkje nemen in de trends van weleer. Terwijl we de hoek omslaan naar een nieuw decennium, dachten we dat het leuk zou zijn om naar de laatste 100 jaar behang te kijken en te ontdekken wat de meest populaire stijlen waren voor elk decennium. Wie weet? Misschien helpt het ons om trendvoorspellingen te doen voor het komende decennium!

jaren ’20

Huizen in de jaren twintig zagen er heel anders uit dan tegenwoordig. Elektriciteit begon net gemeengoed te worden en de koelkast was nog niet uitgevonden. Toch was behang, net als veel andere industrieën tijdens de roaring 20’s, booming!

Traditioneel botanisch behang was nog steeds populair in de westerse wereld, maar de jaren twintig markeerden het begin van de moderne tijd, dus een verschuiving van Victoriaanse stijlen van de eeuwwisseling. Films die zich afspelen in verre, exotische oorden inspireerden textiel en woondecoraties, terwijl de opkomende art deco-beweging blitse weelde naar de voorgrond van design bracht.

De stijl van het tijdperk kan worden bepaald door de overgang van traditioneel naar modern. De meest populaire behangpatronen uit de jaren 20 waren vogel- en takmotieven.

Kruisbek gebroken witte takken van A-Street Prints heeft een met de hand getekend ontwerp van lieve vogels met een subtiele vervaging, waardoor het een vintage-y look krijgt.

jaren ’30

Hoewel de jaren ’30 voor velen economisch zwaar waren, werd er nog steeds behang geproduceerd en werden huizen nog steeds versierd. Gloednieuwe muziekstijlen zoals swing en jazz, gecombineerd met Art Deco, de dominante ontwerpstijl van die tijd, vormden de cultuur en beïnvloedden mode, architectuur en interieurdesign.

Gestileerde afbeeldingen van planten, dieren en zonnen zijn klassiek Art Deco en zijn te zien in de meest bekende voorbeelden van de stijl. Bloemenbehang was nog steeds populair (wanneer niet?) maar in de jaren ’30 ontstond er een trend gelaagdheid van bloemmotieven bovenop abstracte patronen, wat de meest wijdverbreide stijl was in dit decennium.

Deco Paradiso Overschilderbaar Luxe Vinyl van Brewster Home Fashions’ Anaglypta-collectie heeft een art-decomotief dat overschilderbaar is om bij het kleurenschema van elk huis te passen.

jaren 40

De luxe en weelde van de Art Deco-beweging kwam in de jaren 40 tot stilstand. De Tweede Wereldoorlog eindigde en in de naoorlogse jaren kwamen mannen terug uit de oorlog en bouwden ze levens en huizen op met hun families. De rantsoeneringsmentaliteit van oorlogstijd zette zich voort in de naoorlogse jaren, wat ertoe leidde dat mensen economisch leefden in kleine huizen met weinig rommel.

De interieurtrends van de jaren 40 pasten bij deze mentaliteit. De glitter en glamour van de decennia daarvoor werden vervangen door stijlen die eenvoudig, gezond en sentimenteel waren. De meest populaire behangpatronen in de jaren 40 waren eenvoudige bloemen.

Bloom Toss blauw bloemenbehang van Brewster Home Fashions is een eigentijdse kijk op de eenvoudige nostalgie van de jaren 40.

jaren 50

De jaren vijftig markeerden het einde van de rantsoeneringsmentaliteit toen steeds meer gezinnen de steden verlieten voor grotere huizen in de buitenwijken. Het was een decennium van welvaart, wetenschappelijke ontdekkingen en futurisme, wat allemaal tot uiting kwam in het interieur.

Het moderne midden van de eeuw, een uitgesproken Amerikaanse designbeweging, won aan populariteit in huis met futuristisch geïnspireerde meubels en patronen die gewaagd en abstract waren. In een huis uit de jaren 50 was het gebruikelijk dat er twee of zelfs drie verschillende behangpatronen of texturen in één kamer waren.

Bloemen bleven populair, evenals doorkruiste, schetsmatige patronen. De meest populaire behangpatronen in de jaren 50 waren echter kleine geometrische motieven in pastelkleuren.

Beatrix Grijs Modern Geometrisch Behang van Brewster Home Fashions is een verfijnde geometrische print die chic en tijdloos is.

jaren 60

Sommigen kennen de jaren zestig misschien als een tijd van vrede, liefde en rock-‘n-roll. Anderen herinneren zich het misschien als een tumultueus tijdperk, zowel politiek als cultureel. Over één ding kunnen we het allemaal eens zijn: er is veel gebeurd in dit decennium!

De invloed van rock and roll en de hippiebeweging leidde tot een afwijzing van de conservatieve waarden van de generaties ervoor. Zitzakken, gedurfde patronen, lavalampen: dit zijn niet de woondecoraties van de jaren 50! De invloeden van de Mod-stijl (denk aan Austin Powers), Pop Art (Andy Warhol) en de Hippie-beweging leidden tot een interieurontwerp dat helder, gedurfd en cool was. De meest populaire behangpatronen uit de swingende jaren zestig waren levendige geometrische vormen.

Citrien Metro Mod Wallpaper van A-Street Prints’ Handtekening door Sarah Richardson Collection is een knipoog naar mod!

jaren 70

In veel opzichten was er overlap tussen de jaren 60 en 70. Tegencultuur werd in de jaren 70 anti-oorlogsprotesten en hippiecultuur werd mainstream. De rockiconen uit de jaren 60 bleven populair, maar disco kwam op en kreeg massale aantrekkingskracht. Home decor bleef vergelijkbaar tussen de twee decennia.

Het meest opvallende kenmerk van het interieur uit de jaren 70 waren de glanzende chromen accenten (bedankt disco!) en de warme mosterd- en avocadotonen die elk echt jaren 70-huis domineerden. De meest populaire behangpatronen in dit decennium waren grote, platte patronen in aardetinten.

Archer Rood Linnen Geometrisch Behang van A-Street Prints bevat platte, geometrische vormen in de warme tinten van de jaren 70, maar met een stofachtige textuur, waardoor het een eigentijdse twist krijgt.

jaren 80

De jaren 80 waren een tijd van economische voorspoed en verwennerij. Uw standaard huis uit de jaren 80 zou kamerbreed tapijt, gordijnen en een monolithisch stereosysteem hebben gehad. Stijl is cyclisch en de gewaagde prints van de jaren 60 en 70 raakten uit de mode met een drang naar meer traditionele invloeden. Dit werd geleid door de beroemde interieurontwerper en de prins van chintz, Mario Buatta.

Chintz kenmerkt zich door zijn grote veelkleurige bloemenprint en was in de jaren 80 overal te zien! Het was niet ongewoon om hetzelfde patroon te zien op een bank, tapijt en gordijnen, allemaal in dezelfde kamer. Het meest populaire behang in de jaren 80 was chintz. Ga Sixteen Candles kijken als je ons niet gelooft!

Anemoon Veelkleurig Bloemenbehang van A-Street Prints is zeker geen standaard jaren 80 behang! Dit patroon in chintz-stijl is gedurfd en modern, terwijl het een eerbetoon is aan de kunst- en ambachtsbeweging van de 19e eeuw.

jaren 90

Wat de jaren 80 waren voor hectische patronen, waren de jaren 90 voor neutraal minimalisme. Terwijl voor banken en stoelen vaak werd gekozen voor gedurfde primaire kleuren, kozen decorateurs in de jaren 90 voor een eenvoudigere esthetiek dan in de tijd daarvoor. Met spons geverfde muren (dankzij HGTV die een generatie doe-het-zelvers creëerde) en damasten waren alomtegenwoordig in de jaren 90.

Hoewel de damastprint al tientallen jaren populair is, was hij midden tot eind jaren negentig overal! Het meest populaire behang in de jaren 90 waren neutrale damasten.

Adele Rose Damast Wallpaper van A-Street Prints is het bewijs dat damasten niet allemaal gelijk zijn gemaakt! Het met de hand getekende ontwerp en de neutrale tinten helpen dit klassieke patroon naar een hoger niveau te tillen.

2000-2010

Het decennium 2000-2010, ook wel bekend als ‘de jaren negentig’ eindigde meer dan 10 jaar geleden, maar het pre-smartphone-tijdperk, waarin boybands de billboard-top 100 regeerden, voelt alsof het gisteren was. De groei van het internet, inclusief het wijdverbreide gebruik van sociale media, zorgde ervoor dat informatie snel en snel over de hele wereld kon gaan. De introductie van Etsy en de populariteit van HGTV leidden tot een trend in noodlijdende vintage meubels.

Deze look, ook wel shabby chic genoemd, domineerde de jaren negentig en gaf veel huizen een cottagecore-look. Misschien was het de gecompliceerde en snelle tijd waarin we ons bevonden, die verklaart waarom velen vreugde en troost vonden in het herscheppen van het uiterlijk van vroeger. Shabby Chic bloemen waren het meest populaire behang in de jaren 00.

Ainsley Roze Boho Bloemenbehang van A-Street Prints is de shabby chic print die toch fris aanvoelt!

2010-2020

Het afgelopen decennium in behang ging over het verleggen van de grenzen van wat mogelijk is. Een verbazingwekkende innovatie in printtechnologie in de afgelopen 10 jaar heeft geleid tot een verschuiving in de behangindustrie. De uitvinding van schil- en plakbehang heeft een revolutie teweeggebracht in de interieurindustrie, waardoor behang toegankelijk is geworden voor een groter deel van de bevolking. Het is huurdersvriendelijk, betaalbaar en kan worden verwijderd zonder de muren te beschadigen.

Trompe l’oeil, wat ’truc van het oog’ betekent, wordt gebruikt in behang, zodat mensen gemakkelijk het uiterlijk van bakstenen en houten lambrisering kunnen nabootsen. In de afgelopen 10 jaar waren de meest populaire behangpatronen peel and stick imitatie scheepslap en imitatie baksteen.

Shiplap Peel and Stick Wallpaper van Wallpops is een instant klassieker! Peel and Stick-behang heeft op dit moment een serieus moment en het scheepslap-motief kan elk huis transformeren in een moderne boerderijoase.

Nu een nieuw decennium is begonnen, zijn we verheugd om te zien welke soorten patronen, kleuren en behangsubstraten populair zullen worden. Heb je voorspellingen? Reageer hieronder en laat ons weten welke stijlen volgens jou de komende 10 jaar zullen bepalen!

creditSource link

Remcovandesanden.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart